HQPlayer op deze core is anders dan Roon, hij rekent via een totaal ander protocol en algoritmes. Het leuke is: met Roon kan je HQPlayer aansturen. Je hebt dan de lay-out en de zeer fraaie vormgeving van Roon, maar het rekenwerk van HQPlayer. Vergelijk het met een zeer rijk uitgeruste luxe auto, waar je de motor van hebt vervangen van een sportauto. Alles ziet er hetzelfde uit als Roon, maar je krijgt het luistergenot van HQPlayer en dat klinkt fantastisch.

De linux versies hebben HQPlayer aan boord. HQPlayer kan net als Roon audio bestanden converteren. De audio bestanden van Qobuz en Tidal komen binnen als Flac bestand. Beide zijn diensten die hoge resolutie audio kunnen streamen, iets dat we graag willen. Er is alleen een probleem: 95% van de bibliotheek in Qobuz/Tidal heeft geen hoge resolutie. 

Om hier toch een beter geluidskwaliteit mee te bereiken kan je een conversie toepassen: Roon kan uit zichzelf ook al een paar conversies toepassen, gaat best wel ver, tot hele hoge super audio resoluties, de DSP van Roon heeft veel mogelijkheden. Over het algemeen wordt aangenomen dat een audio resolutie van 192 kHz, 24 bit niet veel beter meer kan, dus Roon doet het perfect, zou je denken. Waarom dan toch HQPlayer? 

Volgens kenners klinkt de conversie van PCM 44 kHz naar 176 kHz PCM via HQPlayer net iets beter dan via Roon. Bij de conversie van PCM naar DSD kan Roon dit ook, maar er zijn grote twijfels of dit niet gewoon PCM signalen zijn. Die conversie naar DSD vereist heel veel complexe berekeningen, iets dat alleen een computer kan

Die conversie naar 512 DSD met HQPlayer is er eentje, het lijkt wel of alles wat rustiger is en dat ik wat meer details hoor. Het klinkt erg mooi gedetailleerd, meer diepte, ruimtelijker, 

Jammer dat HQPlayer maar op een paar merken streamers komt: 

Hier het rijtje van ondersteunde merken: 

 

 

© 2020 - 2024 ajg-stream | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel